Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prosty i pyszny przepis na kapustę wigilijną z grzybami, która jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Idealnie smakuje samodzielnie, ale też z dodatkiem smażonego karpia. Możesz użyć tej kapusty również do przyszykowania pierogów, uszek czy krokietów i pasztecików. Jej wyrazisty smak urozmaici każdą kolację, a niezwykły zapach będzie roznosił się po całym domu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8304
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 461
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8304
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 461
Składniki
Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody, a następnie gotuj je przez 10 minut.
W międzyczasie odcedź kiszoną kapustę, zachowując sok na później. Jeśli kapusta będzie zbyt kwaśna, przelej ją bieżącą wodą.
Do grzybów dodaj kiszoną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość przez ok. 30 minut, do miękkości. Po tym czasie wyrzuć ziele angielskie i liść laurowy. W razie potrzeby odcedź kapustę wigilijną z nadmiaru wody.
Kiedy kapusta ostygnie, posiekaj ją na kawałki zgodne z indywidualną potrzebą – drobno lub grubo.
Cebulę obierz, a czosnek rozgnieć. Podsmaż je na patelni, na rozgrzanym oleju. Następnie dołóż kapustę i smaż całość na małym ogniu przez 5-10 minut.
Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj dania, a jeśli jest za mało kwaśne, możesz dodać odrobinę więcej odłożonego wcześniej soku z kapusty.
Kapustę wigilijną podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni. Alternatywnie możesz ją zamrozić na okres do 4 miesięcy.