Do góry

Sałatki Przepis na:

Kiszone buraki - orzeźwiająca surówka

Kiszone buraki - orzeźwiająca surówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 4416

Dodano:

Odsłon: 5794

Buraki to prawdziwa bomba składników mineralnych, których współczesnemu człowiekowi ciągle brakuje. Działają zasadotwórczo, co przy diecie opartej w większości na produktach zakwaszających, jest zbawienne dla organizmu. Buraki to remedium na wiele chorób, w tym choroby krwi i nowotwory.

Składniki

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka
  • cebula, najlepiej czerwona (można użyć także kiszonej)
  • nierafinowana sól
  • kilka buraczków z kwasu
  • 2 kiszone ogórki
  • duże jabłko
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz, ulubione zioła, na przykład prowansalskie
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju (użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno)
  • 2 łyżki kwasu z kiszonych ogórków albo octu jabłkowego
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone buraki - orzeźwiająca surówka

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę w półplasterkach, posolić, zostawić na 10 minut. Dodać pokrojone w paski buraczki i ogórki w ćwierć-plasterkach, na końcu jabłko pokrojone w kostkę i porwaną bazylię. Posypać pieprzem i ziołami.

  2. Zmieszać oliwę z ogórkowym kwasem (lub octem jabłkowym), polać tym sosem sałatkę i wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, by się „przegryzła”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń