Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na straganach i w sklepach pojawią się truskawki, zajadamy się nimi na okrągło. O ile wiemy, jak wykorzystać je do przygotowania śniadań obiadów na słodko czy deserów, kolacja może sprawić nam trochę kłopotu. Dlatego wpadliśmy na pomysł, aby przygotować prostą sałatkę na bazie rukoli, z dodatkiem soczystego kurczaka i truskawek.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7029
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5382
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2617
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7029
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5382
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2617
Składniki
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ser brie podziel na mniejsze kawałki.
Truskawki dokładnie umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Przekrój na pół lub jeśli są większe na cztery części.
Rozgrzej patelnię. Filet z kurczaka natrzyj z każdej strony oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem. Gotowy zawiń w papier do pieczenia i przełóż na gorącą patelnię. Smaż z każdej strony przez około 5 minut (miej na uwadze, że czas smażenia może być krótszy lub dłuższy, wszystko zależy od grubości mięsa).
Usmażonego kurczaka odstaw do przestudzenia, następnie pokrój w plastry.
Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zakręć i potrząśnij nim energicznie kilka razy.
Do dwóch miseczek rozdziel rukolę, następnie dodaj pokrojonego kurczaka, ser brie i truskawki. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem.