Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na straganach i w sklepach pojawią się truskawki, zajadamy się nimi na okrągło. O ile wiemy, jak wykorzystać je do przygotowania śniadań obiadów na słodko czy deserów, kolacja może sprawić nam trochę kłopotu. Dlatego wpadliśmy na pomysł, aby przygotować prostą sałatkę na bazie rukoli, z dodatkiem soczystego kurczaka i truskawek.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Składniki
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ser brie podziel na mniejsze kawałki.
Truskawki dokładnie umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Przekrój na pół lub jeśli są większe na cztery części.
Rozgrzej patelnię. Filet z kurczaka natrzyj z każdej strony oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem. Gotowy zawiń w papier do pieczenia i przełóż na gorącą patelnię. Smaż z każdej strony przez około 5 minut (miej na uwadze, że czas smażenia może być krótszy lub dłuższy, wszystko zależy od grubości mięsa).
Usmażonego kurczaka odstaw do przestudzenia, następnie pokrój w plastry.
Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zakręć i potrząśnij nim energicznie kilka razy.
Do dwóch miseczek rozdziel rukolę, następnie dodaj pokrojonego kurczaka, ser brie i truskawki. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem.