Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka sałatka kalafiorowa z papryką, rzodkiewką, koperkiem i słodko ostrym dresingiem. Pysznie i kolorowo.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 465
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 465
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy ok. 4 min. w osolonym wrzątku, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do kalafiora. Obydwie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i pestki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy i razem z papryką dodajemy do pozostałych składników.
Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy, olej, ocet winny, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę /lub starty na tarce o małych oczkach/ czosnek, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Powstały dresing dodajemy do sałatki, mieszamy i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.