Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każde spotkanie – rodzinne czy towarzyskie – rządzi się trochę innymi prawami. Zarówno menu, jak i dekoracje, dostosowujemy do okazji, preferencji gości, własnego nastroju. Niezależnie od tych zmiennych czynników królowa stołu jest zawsze jedna – to kolorowa, pożywna sałatka, do której ręce same się wyciągają. Taka jest na przykład sałatka z kurczakiem i fasolą żurawinową.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 946
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 75
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 443
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 946
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 75
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 443
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Składniki
Ugotuj makaron al dente (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą.
Ugotuj filet z kurczaka do miękkości (około 20 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziaren ziela angielskiego. Możesz też użyć mięsa z rosołu. Po ugotowaniu przestudź je i pokrój na małe kawałki.
Odcedź fasolę z zalewy. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w kosteczkę. Posiekaj drobno szczypiorek.
Połącz w dużej misce przygotowane składniki – makaron, kurczaka, fasolę, ser, paprykę i szczypiorek. Dodaj żurawinę (możesz wcześniej namoczyć ją w ciepłej wodzie).
W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dodaj sos do sałatki i dokładnie ją wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Przed podaniem sprawdź, czy sałatka nie wymaga doprawienia solą i pieprzem. Dodaj w razie potrzeby.