Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każde spotkanie – rodzinne czy towarzyskie – rządzi się trochę innymi prawami. Zarówno menu, jak i dekoracje, dostosowujemy do okazji, preferencji gości, własnego nastroju. Niezależnie od tych zmiennych czynników królowa stołu jest zawsze jedna – to kolorowa, pożywna sałatka, do której ręce same się wyciągają. Taka jest na przykład sałatka z kurczakiem i fasolą żurawinową.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21226
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25340
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 109
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21226
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25340
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 109
Składniki
Ugotuj makaron al dente (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą.
Ugotuj filet z kurczaka do miękkości (około 20 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziaren ziela angielskiego. Możesz też użyć mięsa z rosołu. Po ugotowaniu przestudź je i pokrój na małe kawałki.
Odcedź fasolę z zalewy. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w kosteczkę. Posiekaj drobno szczypiorek.
Połącz w dużej misce przygotowane składniki – makaron, kurczaka, fasolę, ser, paprykę i szczypiorek. Dodaj żurawinę (możesz wcześniej namoczyć ją w ciepłej wodzie).
W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dodaj sos do sałatki i dokładnie ją wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Przed podaniem sprawdź, czy sałatka nie wymaga doprawienia solą i pieprzem. Dodaj w razie potrzeby.