Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka sałatka makaronowa to prawdziwe odkrycie wiosennych smaków. Jest chrupiąca, delikatnie słodka, a do tego ma kremowy orzeźwiający sos.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Składniki
Zagotuj wodę z solą i ugotuj makaron fusilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedź i przestudź.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Ogórka umyj i pokrój w półplasterki (jeśli ma grubą skórkę, możesz go obrać). Pieczarki marynowane pokrój w ósemki.
W miseczce wymieszaj śmietanę (lub jogurt), cukier puder, sok z limonki oraz posiekaną miętę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce połącz makaron, papryki, ogórka i pieczarki. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełóż do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.