Do góry

Sałatki Przepis na:

Lekka surówka z zielonym jabłkiem

Lekka surówka z zielonym jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10267

Dodano:

Odsłon: 436

Lekka, zdrowa i pyszna.

Składniki

  • sałata lodowa 1 główka
  • 1,5 zielonego jabłka
  • prażone orzechy włoskie ok. 10 sztuk
  • Sos : 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 spory ząbek czosnku
  • syrop z agawy lub miód, sól, pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę opłukać, lekko osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
    Jabłko umyć, pokroić w kostkę usuwając gniazda nasienne.
    Na półmisku ułożyć sałatę, cząstki jabłka i posypać prażonymi orzechami włoskimi.
    Sos.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do słoiczka.
    Dodać do niego oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
    Dokładnie wstrząsnąć słoiczkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem.
    Sosem polać sałatkę, wymieszać.
    Jeść można od razu, lub po 10-15 minutach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń