Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam tą sałatkę. Robię ją od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Wszystkie składniki otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii :)
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 4303
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17835
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2247
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5991
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 4303
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17835
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2247
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5991
Składniki
Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy. Następnie przygotowujemy dip: Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia się obu składników bazowych. Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z fileta. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy. * Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier. Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)