Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam tą sałatkę. Robię ją od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Wszystkie składniki otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii :)
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
Składniki
Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy. Następnie przygotowujemy dip: Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia się obu składników bazowych. Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z fileta. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy. * Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier. Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)