Do góry

Sałatki Przepis na:

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 3123

Dodano:

Odsłon: 5160

Sałatka z drobnym, przypominającym ryż, makaronem orzo, z dodatkiem liści szpinaku, ogórka, ciecierzycy i czerwonej cebuli. Idealna do lunchboxu jako obiad na wynos

Składniki

  • 250 g makaronu orzo
  • dwie duże garście szpinaku
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół pęczka koperku
  • SOS
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą

Przygotowanie

  1. Ogórek przekroić na 4 części wzdłóż, potem pokroić na grubsze plasterki, dobrze posolić i odstawić na sitko na 30 minut, żeby wypłynęła woda, obsuszyć ręcznikiem papierowym.
    Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia.
    Ciecierzycę odsączyć na sitku.
    Szpinak pokroić na kawałki.
    Cebulkę drobno posiekać, polać odrobiną soku z cytryny i wymieszać.

  2. W słoiczku umieścić sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz - wymieszać łyżeczką, dolać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać.
    Składniki sałatki umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń