Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle zdrowa i wyrazista w smaku. Doskonale komponuje się z pieczoną, smażoną lub gotowaną na parze rybą.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotuj najpierw marchew. Obierz ją, umyj i osusz. Zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj, czyli najpierw przkrój wzdłuż, a potem na drobne paski. Przełóż ją do dużej miski. Zasyp solą.
Do marchewki dodaj cukier, paprykę w proszku.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Dodaj je do wcześniej przygotowanej marchewki.
Niewielki kawałek imbiru zetrzyj i dołóż do warzyw.
Zalej całość octem. Wymieszaj i zostaw tak na około 20 minut. To też czas na przygotowanie zalewy.
Olej rozgrzej w niewielkim rondelku. Powinien mieć dość wysoką temperaturę. Tłuszcz ma być gorący, ale nie wrzeć. Kiedy zestawisz go z palnika, szybko dodaj pieprz czarny i kolendrę w ziarenkach. Możesz też dodać przyprawy w proszku. Wymieszaj.
Polej marchew z dodatkami gorącą zalewą. Dokładnie wymieszaj. Zostaw tak na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze jest włożyć przykrytą miskę do lodówki na kilka godzin, wtedy smaki się przegryzą.
Jeśli chcesz, marchew po koreańsku z gorącym olejem możesz przełożyć do słoików, dobrze ubić i w taki sposób przechowywać w lodówce. Wtedy wystarczy ci na dłużej.