Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tej sałatki nikomu nie trzeba przedstawiać. Mizeria od lat gości na polskich stołach. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska. Możemy serwować ją o każdej porze roku, ale najlepiej smakuje ta przygotowana z nowalijek.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 130
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 130
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Składniki
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie przekładamy je do miseczki, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby puściły sok.
Śmietanę łączymy z sokiem cytryny, dodajemy pieprz oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.
Ogórki odciskamy z nadmiary płynu, dodajemy przygotowany sos, posiekany koperek oraz pokrojoną rzodkiewkę (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem mizerię warto schłodzić w lodówce.
WSKAZÓWKI >> Do mizerii możecie dodać także swoje ulubione dodatki. Moim ulubionym dodatkiem do mizerii jest rzodkiewka, ale świetnie sprawdzi się także drobno posiekany szczypiorek. W wielu domach do mizerii dodaje się także mały ząbek czosnku i wtedy całość nabiera jeszcze większej wyrazistości. >> Pamiętajcie, aby zawsze odstawić pokrojone ogórki, a następnie odcisnąć je z nadmiaru płynu. Wtedy będziecie mieć pewność, że sałatka nie będzie "pływać" od nadmiaru soku z ogórków.