Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziła ci się tradycyjna mizeria, sięgnij po smaki dalekiej Azji, inspirowane kuchnią koreańską. Ta wersja ogórkowej sałatki łączy w sobie świetny balans nut słonych, słodkich i pikantnych. Znajdziesz tu cienko pokrojone ogórki ze skórką i białą cebulkę ze szczypiorkiem. Całość dopełnia intensywny, aromatyczny dressing na bazie oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, płatków chili, cukru i czosnku, dzięki czemu sałatka nabiera wyrazistego smaku.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Składniki
Ogórki dobrze wyszoruj, odetnij końcówki, pokrój w cienkie plasterki i umieść w misce. Wymieszaj ogórki z 1 łyżeczką soli i odstaw na ok. 5-7 minut. Jeśli z ogórków wypłynie sok, odlej go. Do ogórków dodaj cienko pokrojoną cebulkę, a nasiona sezamu upraż na suchej patelni i dodaj do warzyw. W miseczce połącz olej z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, sosem sojowym i płatkami chili. Energicznie wymieszaj sos widelcem, aby cukier się rozpuścił, a płyn nabrał konsystencji emulsji.
Przelej dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Mizerię na ostro podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce do momentu podania. Pamiętaj, aby przemieszać mizerię przed serwowaniem.