Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zasmażką z masła, przyprawiona na słodko-kwaśno i posypana dużą ilością koperku to jedno z najsmaczniejszych dań wiosennych. Do niej młode ziemniaczki i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 201
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 3047
Plecam.
Odsłon: 3012
Peklowanie boczku można wykonać na różne sposoby: np. peklowanie na mokro. Mó...
Odsłon: 95
Polecam o każdej porze dnia.
Odsłon: 94
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 201
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 3047
Plecam.
Odsłon: 3012
Peklowanie boczku można wykonać na różne sposoby: np. peklowanie na mokro. Mó...
Odsłon: 95
Polecam o każdej porze dnia.
Odsłon: 94
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, myjemy i szatkujemy dosyć drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy jedną do półtorej szklanki wody, wsypujemy łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień. Od zagotowania wody dusimy ją 10-15 minut pod przykryciem, możemy ją przemieszać raz lub dwa.
Na patelni rozgrzewamy masło. Na roztopione masło rzucamy mąkę, mieszamy zasmażkę około 1-2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ale nie przyrumieniła się. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny lub octem, cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy maggi (jeśli mamy lubczyk to kilka posiekanych listków). Wyłączamy ogień i zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Młoda kapusta zasmażana gotowa!