Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta nowa sałatka na grilla będzie wspaniałym dodatkiem do karkówki czy kiełbasy z rusztu. Jest lekka, świeża i idealna na spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. Z powodzeniem możesz ją zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2625
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2625
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, przez 10-20 minut, w zależności od wielkości. Odcedź je, pokrój je na połówki i ćwiartki.
Czosnek rozgnieć widelcem, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek, do momentu aż powstanie grudkowata pasta. Dodaj musztardę i pieprz. Wymieszaj do uzyskania sosu.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Ziemniaki wymieszaj z łyżką uzyskanego sosu i rozłóż je na blaszce. Wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla lub pieczenia w temperaturze 200 st. Celsjusza. Piecz całość do ładnego zrumienienia, przez ok. 10 minut.
Przełóż ziemniaki do miski i wymieszaj z resztą sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj passatę pomidorową z sokiem cytrynowym i drobno poszatkowaną szalotką. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Nową sałatkę na grilla podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.