Ogórki po azjatycku to nieco pikantna i bardzo wyrazista propozycja dodatku obiadowego. Szczególnie dobrze sprawdza się do mięs i tłustych potraw. Ta sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także poprawia trawienie. Imbir, sos sojowy i chili nadają potrawie charakterystycznego, azjatyckiego smaku. Ten przepis stanie się obowiązkową pozycją dla wszystkich miłośników kimchi.
Ogórki po azjatycku
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 biała rzodkiew
- 2 marchewki
- 1 papryczka chili
- pęczek cebuli dymki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 100 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego sezamu
- 1 łyżka melasy
- pół łyżeczki soli
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 biała rzodkiew
- 2 marchewki
- 1 papryczka chili
- pęczek cebuli dymki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 100 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego sezamu
- 1 łyżka melasy
- pół łyżeczki soli

Etapy przygotowania
Przygotuj sos. W garnuszku wymieszaj wodę z mąką ryżową. Podgrzej masę do uzyskania gęstego kleiku. Zdejmij go z ognia i przestudź.
Kleik przełóż do malaksera. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze cząstki cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, melasę i koncentrat pomidorowy. Całość zblenduj na gładką masę.
Ogórki umyj i osusz. Podziel je na ćwiartki, a większe na ósemki. Przełóż je do miski.
Cebulę dymkę i paprykę chili pokrój w cieniutkie plasterki. Rzodkiew i marchewkę pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa przełóż do głównej miski sałatkowej.
Warzywa oblej przygotowanym wcześniej sosem. Dodaj sezam. Całość dobrze wymieszaj.
Ogórki po azjatycku świetnie nadają się jako dodatek do tłustych i grillowanych mięs. Sałatka najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 169
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 169



Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 biała rzodkiew
- 2 marchewki
- 1 papryczka chili
- pęczek cebuli dymki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 100 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego sezamu
- 1 łyżka melasy
- pół łyżeczki soli
Przygotuj sos. W garnuszku wymieszaj wodę z mąką ryżową. Podgrzej masę do uzyskania gęstego kleiku. Zdejmij go z ognia i przestudź.
Kleik przełóż do malaksera. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze cząstki cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, melasę i koncentrat pomidorowy. Całość zblenduj na gładką masę.
Ogórki umyj i osusz. Podziel je na ćwiartki, a większe na ósemki. Przełóż je do miski.
Cebulę dymkę i paprykę chili pokrój w cieniutkie plasterki. Rzodkiew i marchewkę pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa przełóż do głównej miski sałatkowej.
Warzywa oblej przygotowanym wcześniej sosem. Dodaj sezam. Całość dobrze wymieszaj.
Ogórki po azjatycku świetnie nadają się jako dodatek do tłustych i grillowanych mięs. Sałatka najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.
Pyszotka:)