Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie mięsistych, karmelizowanych, pieczonych różyczek kalafiora z odrobiną zrumienionej cebuli i pachnącego czosnku to wyśmienita przystawka lub element dania głównego. Pieczony kalafior wyśmienicie smakuje podawany na ciepło, jednak też dobrze się zaprezentuje jako zimna przystawka lub element lunchu. Wiele osób nie przepada za kalafiorem ze względu na jego smak i często nuda formę podania. Sekret tego pieczonego kalafiora tkwi w aromatycznej marynacie oraz obecności cebuli i czosnku podczas pieczenia. Pieczone w tej formie warzywa będą także doskonałą bazą pod zupę krem. Wypróbujcie koniecznie!
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 323
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 233
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 6324
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 323
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 233
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 6324
Składniki
W dużej misce wymieszaj oliwę z octem, musztardą, słodką papryką, solą i pieprzem. Umyj kalafiora i połam na różyczki, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć warzywa do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Przełóż je na czarną blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia oraz dorzuć ząbki czosnku w łupinkach. Piecz kalafior z cebulą 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać warzywa, aby równomiernie się upiekły i nie przypaliły. Kalafior podawaj od razu po upieczeniu.