Prosta sałatka z kukurydzy, pora, jajka i jabłka - w 10 minut!
Przepyszna i błyskawiczna sałatka, którą można jeść solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub podawać do drugiego dania. Robi się ją dosłownie w kilka minut. Jest mega pyszna :)
Prosta sałatka z kukurydzy, pora, jajka i jabłka - w 10 minut!
Składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko (szara reneta)
- 2 łyżki pokrojonej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej cebulki dymki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki majonezu
Składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko (szara reneta)
- 2 łyżki pokrojonej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej cebulki dymki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki majonezu
Etapy przygotowania
Białą część pora kroimy w cieniutkie talarki a potem te talarki jeszcze na pół - tak, żeby otrzymać cienkie półksiężyce. Przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Woda powinna przykryć pora, miskę odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Kukurydzę odlewamy z zalewy, przekładany do miski. Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kukurudzy.
Jabłko dokładnie myjemy i kroimy wraz ze skórką na drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Natkę pietruszki i dymkę myjemy i drobno siekamy, dodajemy do reszty składników.
Pora odsączamy na sitku i przekładamy do sałatki. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez.
Wszystko starannie mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)

Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 907
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2783
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3333
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 907
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2783
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3333
Składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko (szara reneta)
- 2 łyżki pokrojonej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej cebulki dymki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki majonezu
Białą część pora kroimy w cieniutkie talarki a potem te talarki jeszcze na pół - tak, żeby otrzymać cienkie półksiężyce. Przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Woda powinna przykryć pora, miskę odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Kukurydzę odlewamy z zalewy, przekładany do miski. Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kukurudzy.
Jabłko dokładnie myjemy i kroimy wraz ze skórką na drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Natkę pietruszki i dymkę myjemy i drobno siekamy, dodajemy do reszty składników.
Pora odsączamy na sitku i przekładamy do sałatki. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez.
Wszystko starannie mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
Wasze zdjęcia do przepisu