Do góry

Sałatki Przepis na:

Prosta surówka z aksamitnym sosem

Prosta surówka z aksamitnym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2305 Ocena: 51028

Dodano:

Odsłon: 4467

Bardzo lekka, pyszna, idealna w upalne dni. Doskonale komponuje się z daniem głównym, choć można ją zjeść samą dodając do niej grzanki i prażone pestki słonecznika.

Składniki

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 szalotka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu balsamicznego z figą
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosta surówka z aksamitnym sosem

Przygotowanie

  1. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części.

    Szalotkę kroimy w cienkie piórka.

    Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.

    Ogórka obieramy, kroimy w półtalarki.

    Warzywa mieszamy.

    Oliwę, majonez, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą łączymy. Do smaku doprawiamy solą. Polewamy warzywa. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń