Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do obiadu, na grilla i do słoika. Pyszna, a co ważne - łatwo poddaje się modyfikacjom.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326147
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12008
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16622
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5362
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326147
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12008
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16622
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5362
Składniki
Cukinie umyj, odetnij końcówki i bez obierania pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki do jarzyn – tego ostrza, które umożliwia krojenie w talarki. Albo włącz sobie serial i krój cierpliwie nożem na desce – jak ja.
Plastry cukinii włóż do miski i posyp solą – nie za dużo, tylko tyle, by cukinia puściła nadmiar soku. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na przynajmniej godzinę. Ale może to być nawet cała noc.
Rano odsącz cukinię z nadmiaru soku i umieść ją w dużym garnku (lub innym naczyniu odpornym na gorąco). Dodaj z grubsza pokrojoną bazylię albo inną wybraną zieleninę i kwiatki, jeśli masz. Ta sałatka to dobry sposób na zużycie kwiatów, z którymi często nie wiadomo, co zrobić. A tu – proszę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Wymieszaj nieco dłonią (nie łyżką, żeby nie uszkodzić plastrów cukinii).
W osobnym rondlu zagotuj składniki zalewy i gorącą wlej do naczynia z cukinią. Jeszcze raz wymieszaj dłonią (nie bój się, to nie jest bardzo gorące). Przykryj i pozostaw na minimum 2 godziny lub dłużej, na całą noc. Na początku zalewy będzie mało, ale cukinia puści jeszcze sporo soku i w rezultacie będzie w sam raz. Po dwóch godzinach pyszna cukinia jest już gotowa do jedzenia jako sałatka/surówka.
Nadmiar cukinii (lub wszystko, jeśli wolisz) przełóż do słoików. Mniejsze, jak moje – wystarczy pasteryzować 20 minut. Większe wymagają 30-minutowej pasteryzacji.
Tak przyrządzoną cukinie podaj jako surówkę do obiadu, sałatkę do potraw z grilla. Na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Na pikniku też się dobrze sprawdzi.
Tak przygotowana sałatka jest bardzo smaczna – nie za kwaśna, nie za słodka. Po prostu – pyszna cukinia. Na wcześniejszych zdjęciach pokazałam cukinię z bazylią, ale innym razem użyłam natki i kwiatów zielonej pietruszki.
Tak wygląda pyszna cukinia z pietruszką i jej kwiatami.
Sałatkę zabraliśmy na grilla do sąsiadów i zrobiła furorę, więc bardzo polecam!