Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałata w sosie śmietanowym zawsze była moim ukochanym dodatkiem do panierowanych kotletów schabowych. Tak tak, zielona sałata, a nie tradycyjna kiszona kapusta. Bo tak się przecież utarło, że ulubionym daniem Polaka (i Polki) jest kotlet schabowy z kapustą. Czyż nie? I tak się zwykle podaje kotlety w barach i restauracjach – z tą nieśmiertelną kapustą. A ja jestem inna. Wprawdzie jadam i nawet lubię dobrze przyprawioną gotowaną kiszoną kapustę, ale najchętniej jako dodatek do kopytek czy szarych klusek. Do nich pasuje idealnie. No ale nie do kotleta! Chyba intuicyjnie wyczuwam, że to by było zbyt ciężkie jedzenie. Panierowane kotlety od dzieciństwa wolę pałaszować z soczystą zieloną sałatą. Sama nie wiem – dlaczego? Pewnie mama tak mnie nauczyła.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1702
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2242
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1343
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1702
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2242
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1343
Składniki
Od główki sałaty oderwij i odrzuć uszkodzone zewnętrzne liście.
Podziel główkę na pojedyncze liście, umyj je w chłodnej wodzie, a następnie osusz.
Wlej śmietanę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodaj też cukier, pieprz i sól, wymieszaj ponownie. Zostaw na chwilę – niech cukier i sól się rozpuszczą. Po kilku minutach znów wymieszaj sos (ma być słodko-kwaśny), a następnie dodaj do miski liście sałaty podarte na mniejsze kawałki.
Wymieszaj sałatę z sosem z dna miski.
I już, gotowe. Sałatę w śmietanie podawaj od razu, gdyż nie jest to sałatka przeznaczona do długiego przechowywania. Z czasem liście więdną i staja się nieapetyczne. Sałata w sosie śmietanowym doskonale pasuje do kotletów schabowych lub innych. Smacznego!