Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałata w sosie śmietanowym zawsze była moim ukochanym dodatkiem do panierowanych kotletów schabowych. Tak tak, zielona sałata, a nie tradycyjna kiszona kapusta. Bo tak się przecież utarło, że ulubionym daniem Polaka (i Polki) jest kotlet schabowy z kapustą. Czyż nie? I tak się zwykle podaje kotlety w barach i restauracjach – z tą nieśmiertelną kapustą. A ja jestem inna. Wprawdzie jadam i nawet lubię dobrze przyprawioną gotowaną kiszoną kapustę, ale najchętniej jako dodatek do kopytek czy szarych klusek. Do nich pasuje idealnie. No ale nie do kotleta! Chyba intuicyjnie wyczuwam, że to by było zbyt ciężkie jedzenie. Panierowane kotlety od dzieciństwa wolę pałaszować z soczystą zieloną sałatą. Sama nie wiem – dlaczego? Pewnie mama tak mnie nauczyła.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11941
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11941
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Od główki sałaty oderwij i odrzuć uszkodzone zewnętrzne liście.
Podziel główkę na pojedyncze liście, umyj je w chłodnej wodzie, a następnie osusz.
Wlej śmietanę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodaj też cukier, pieprz i sól, wymieszaj ponownie. Zostaw na chwilę – niech cukier i sól się rozpuszczą. Po kilku minutach znów wymieszaj sos (ma być słodko-kwaśny), a następnie dodaj do miski liście sałaty podarte na mniejsze kawałki.
Wymieszaj sałatę z sosem z dna miski.
I już, gotowe. Sałatę w śmietanie podawaj od razu, gdyż nie jest to sałatka przeznaczona do długiego przechowywania. Z czasem liście więdną i staja się nieapetyczne. Sałata w sosie śmietanowym doskonale pasuje do kotletów schabowych lub innych. Smacznego!