Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałata w sosie śmietanowym zawsze była moim ukochanym dodatkiem do panierowanych kotletów schabowych. Tak tak, zielona sałata, a nie tradycyjna kiszona kapusta. Bo tak się przecież utarło, że ulubionym daniem Polaka (i Polki) jest kotlet schabowy z kapustą. Czyż nie? I tak się zwykle podaje kotlety w barach i restauracjach – z tą nieśmiertelną kapustą. A ja jestem inna. Wprawdzie jadam i nawet lubię dobrze przyprawioną gotowaną kiszoną kapustę, ale najchętniej jako dodatek do kopytek czy szarych klusek. Do nich pasuje idealnie. No ale nie do kotleta! Chyba intuicyjnie wyczuwam, że to by było zbyt ciężkie jedzenie. Panierowane kotlety od dzieciństwa wolę pałaszować z soczystą zieloną sałatą. Sama nie wiem – dlaczego? Pewnie mama tak mnie nauczyła.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Od główki sałaty oderwij i odrzuć uszkodzone zewnętrzne liście.
Podziel główkę na pojedyncze liście, umyj je w chłodnej wodzie, a następnie osusz.
Wlej śmietanę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodaj też cukier, pieprz i sól, wymieszaj ponownie. Zostaw na chwilę – niech cukier i sól się rozpuszczą. Po kilku minutach znów wymieszaj sos (ma być słodko-kwaśny), a następnie dodaj do miski liście sałaty podarte na mniejsze kawałki.
Wymieszaj sałatę z sosem z dna miski.
I już, gotowe. Sałatę w śmietanie podawaj od razu, gdyż nie jest to sałatka przeznaczona do długiego przechowywania. Z czasem liście więdną i staja się nieapetyczne. Sałata w sosie śmietanowym doskonale pasuje do kotletów schabowych lub innych. Smacznego!