Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałata w sosie śmietanowym zawsze była moim ukochanym dodatkiem do panierowanych kotletów schabowych. Tak tak, zielona sałata, a nie tradycyjna kiszona kapusta. Bo tak się przecież utarło, że ulubionym daniem Polaka (i Polki) jest kotlet schabowy z kapustą. Czyż nie? I tak się zwykle podaje kotlety w barach i restauracjach – z tą nieśmiertelną kapustą. A ja jestem inna. Wprawdzie jadam i nawet lubię dobrze przyprawioną gotowaną kiszoną kapustę, ale najchętniej jako dodatek do kopytek czy szarych klusek. Do nich pasuje idealnie. No ale nie do kotleta! Chyba intuicyjnie wyczuwam, że to by było zbyt ciężkie jedzenie. Panierowane kotlety od dzieciństwa wolę pałaszować z soczystą zieloną sałatą. Sama nie wiem – dlaczego? Pewnie mama tak mnie nauczyła.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 263
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 776
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3627
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 263
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 776
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3627
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Od główki sałaty oderwij i odrzuć uszkodzone zewnętrzne liście.
Podziel główkę na pojedyncze liście, umyj je w chłodnej wodzie, a następnie osusz.
Wlej śmietanę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodaj też cukier, pieprz i sól, wymieszaj ponownie. Zostaw na chwilę – niech cukier i sól się rozpuszczą. Po kilku minutach znów wymieszaj sos (ma być słodko-kwaśny), a następnie dodaj do miski liście sałaty podarte na mniejsze kawałki.
Wymieszaj sałatę z sosem z dna miski.
I już, gotowe. Sałatę w śmietanie podawaj od razu, gdyż nie jest to sałatka przeznaczona do długiego przechowywania. Z czasem liście więdną i staja się nieapetyczne. Sałata w sosie śmietanowym doskonale pasuje do kotletów schabowych lub innych. Smacznego!