Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka a'la nicejska

Sałatka a'la nicejska

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 62

Dodano:

Odsłon: 3019

Danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP

Składniki

  • 140 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 2 pomidory
  • 70 g czarnych wydrylowanych oliwek
  • 50 g kaparów
  • 4 jajka
  • liście sałaty masłowej
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w łódeczki.

  2. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sos: musztardę, ocet, oliwę z oliwek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy.

  3. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń