Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Batory to danie, które prawdopodobnie zawdzięcza swoją nazwę polskiemu transatlantykowi słynącemu z dobrej kuchni. Czy naprawdę serwowano tam kurczaka w curry z kapustą pekińską? Trudno powiedzieć, ale to połączenie z pewnością zachwyci gości niejednej karnawałowej imprezy!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Połącz sos sojowy, oliwę, 1 łyżeczkę soku z cytryny, starte na tarce kłącze imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj 1 łyżeczkę curry i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Umyj filety z kurczaka i usuń z niego błonki, tłuszcz i chrząstki. Pokrój na małe kawałki. Zanurz je w marynacie i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmaż kurczaka na patelni grillowej. Ostudź.
W osobnym naczyniu przygotuj dressing z majonezu, jogurtu i 1 łyżeczki curry. Popraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania się wody). Gdy przestygną, pokrój je w kostkę. Poszatkuj drobno kapustę i skrop resztą soku z cytryny. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w słupki. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Połącz wszystkie składniki z kurczakiem, dodaj dressing i wymieszaj. Przed podaniem sałatki Batory wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny.