Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bliskowschodnia to wspaniałe danie na lekki lunch lub kolację, która składa się z soczystych warzyw i dobrze doprawionego kurczaka przyrządzonego a la shoarma.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 856
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9677
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 306
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 856
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5846
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9677
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 306
Składniki
Przygotuj kurczaka. W misce wymieszaj przyprawy, jogurt, sok cytrynowy i oliwę. Wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w cienkie plasterki i włóż do marynaty. Całość dobrze wymieszaj, by mieszanka pokryła całkowicie mięso. Miskę przykryj folią i wstaw ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Kładź na niej kurczaka po otrząśnięciu z nadmiaru marynaty. Grilluj na średnim ogniu do momentu zrumienienia. Odstaw kurczaka na bok.
Przygotuj sałatkę. Ryż ugotuj do miękkości z dodatkiem kurkumy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przykryj garnek pokrywką, zawiń go w ręcznik kuchenny i odstaw na 20 minut. W międzyczasie ogórka pokrój na plasterki, a te na ćwiartki. Pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj je w misce, z dodatkiem czerwonej fasoli. Złóż sałatkę. Na dużym talerzu ułóż na połowie umytą i osuszoną rukolę. Na drugiej połówce rozłóż warzywa: pomidory, ogórki i fasolę. Pomiędzy oba połówkami poukładaj paski kurczaka. Na wierzchu rozsyp ryż. Sałatkę bliskowschodnią podawaj od razu po przygotowaniu, skropioną pesto i sosem chili, przystrojoną świeżymi listkami mięty i natki pietruszki.