Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywami w sam raz na imprezę. Sałatka jest sycąca, bardzo smaczna i na pewno uatrakcyjni nasze spotkanie towarzyskie. Sukces kulinarny gwarantowany.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 318
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 78
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 318
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 78
Składniki
Tak przygotowany brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną jedną łyżeczką cukru wodę. Gotujemy go 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do obcieknięcia.
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i również pozostawiamy do obcieknięcia.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (1 x 1 cm). Przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką w proszku, pieprzem ziołowym. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obsmażamy mięso na rumiano, podlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pierś 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy majonez, jogurt lub śmietanę, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Do dużej miski przekładamy makaron, osączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pokrojone w drobną kostkę warzywa.
Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do sałatki. Całość łączymy z sosem czosnkowym. Na sam koniec dodajemy brokuł.
Sałatka brokułowa imprezowa gotowa!
Sałatkę z brokułem zaczynamy przyrządzać od ugotowania brokułu i makaronu oraz usmażenia piersi z kurczaka.
Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb odkładamy.