Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka buraczana z jabłkiem i bazylią

Sałatka buraczana z jabłkiem i bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48529

Dodano:

Odsłon: 2588

Propozycja dla tych, którzy nie lubią chrzanu, dla wszystkich liczących kalorie. Sałatka buraczana bez śmietany, majonezu, ale za to z jabłkiem, cebulą i octem balsamicznym.

Składniki

  • buraki ćwikłowe (średniej wielkości) 3 szt
  • cebula 1/2 sztuki (dużej)
  • jabłko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny (u mnie 2 łyżki)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, nie obieramy ze skórki. Gotujemy do miękkości. U mnie czas gotowania wyniósł 40 minut (od zagotowania). Ugotowane buraki odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
    Do buraków dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, utarte jabłko. Całość przyprawiamy do smaku, dobrze mieszamy.

    Uwaga: Ilość octu balsamicznego czy bazylii można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od własnych preferencji smakowych.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń