Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo efektowną włoską sałatkę Caprese. Jest prosta do wykonania, a smakuje i wygląda doskonale. Składa się zasadniczo z czterech składników. Jej bazę stanowią ser mozzarella, pomidory, świeża bazylia i oliwa z oliwek. To wszystko plus ewentualnie przyprawy, a tyle smaku i aromatu. W wersji najprostszej wystarczy pomidory i mozzarellę skropić dobrą oliwą. W wersji zaprezentowanej przeze mnie na zdjęciu do oliwy dodałam dodatki i wyszedł dressing bardzo pasujący do takiej sałatki, czyli wersja nieco urozmaicona. Sałatka Caprese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej nawiązujące zresztą do barw włoskiej flagi. Idealna na kolację, jako przekąska czy też jako dodatek do dań z grilla.
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Składniki
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry
Pomidory myjemy i również kroimy w plastry podobnej grubości co mozzarella
Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą oregano i drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii
Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Polewamy dressingiem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i przyozdabiamy listkami bazylii