Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo efektowną włoską sałatkę Caprese. Jest prosta do wykonania, a smakuje i wygląda doskonale. Składa się zasadniczo z czterech składników. Jej bazę stanowią ser mozzarella, pomidory, świeża bazylia i oliwa z oliwek. To wszystko plus ewentualnie przyprawy, a tyle smaku i aromatu. W wersji najprostszej wystarczy pomidory i mozzarellę skropić dobrą oliwą. W wersji zaprezentowanej przeze mnie na zdjęciu do oliwy dodałam dodatki i wyszedł dressing bardzo pasujący do takiej sałatki, czyli wersja nieco urozmaicona. Sałatka Caprese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej nawiązujące zresztą do barw włoskiej flagi. Idealna na kolację, jako przekąska czy też jako dodatek do dań z grilla.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Składniki
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry
Pomidory myjemy i również kroimy w plastry podobnej grubości co mozzarella
Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą oregano i drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii
Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Polewamy dressingiem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i przyozdabiamy listkami bazylii