Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo efektowną włoską sałatkę Caprese. Jest prosta do wykonania, a smakuje i wygląda doskonale. Składa się zasadniczo z czterech składników. Jej bazę stanowią ser mozzarella, pomidory, świeża bazylia i oliwa z oliwek. To wszystko plus ewentualnie przyprawy, a tyle smaku i aromatu. W wersji najprostszej wystarczy pomidory i mozzarellę skropić dobrą oliwą. W wersji zaprezentowanej przeze mnie na zdjęciu do oliwy dodałam dodatki i wyszedł dressing bardzo pasujący do takiej sałatki, czyli wersja nieco urozmaicona. Sałatka Caprese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej nawiązujące zresztą do barw włoskiej flagi. Idealna na kolację, jako przekąska czy też jako dodatek do dań z grilla.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2846
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2846
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry
Pomidory myjemy i również kroimy w plastry podobnej grubości co mozzarella
Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą oregano i drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii
Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Polewamy dressingiem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i przyozdabiamy listkami bazylii