Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna klasyczna sałatka Cezar z moim małym twistem.
Blender z żyrafą, patelnia
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1522
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7385
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1522
Wspaniały sernik i mimo że jest w nim masa krówkowa, wcale nie jest za słodki...
Odsłon: 7385
Składniki
Polędwiczki z kurczaka ok. 100g należy zamarynować w łyżce oleju, soli, kurkumie, papryce słodkiej i wędzonej oraz płatkach chilli i odstawić na co najmniej 20 minut.
W czasie kiedy kurczak się marynuje kroimy w kostkę boczek surowy wędzony. ok 60g. I podsmażamy go na patelni aż się pięknie zezłoci i wytopi. Usmażony przekładamy na ręcznik papierowy a na wytopionym tłuszczu smażymy polędwiczki kurczaka po ok. 3 minut z każdej strony.
W czasie kiedy smaży się kurczak przygotowujemy pieczywa na grzanki, Dowolne ulubione pieczywo kroimy w kostkę o grubości 2cm. Kiedy z patelni zdejmiemy polędwiczki z kurczaka dodajemy tam odrobinę masła i na tym tłuszczu smażymy nasze grzanki do momentu aż będą złociste. Na sam koniec solimy je do smaku (zalecam solić je z dużej wysokości wówczas będą dobrze posolone)
Kroimy lub rwiemy salatę rzymską, kroimy pomidory, pół czerwonej cebuli kroimy w piórka. Do tego wszystkiego dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka, boczek i grzanki.
Majonez bazyliowy (przepis znajdziecie na Smakerze wśród ostatnich moich przepisów). mieszamy razem z jogurtem greckim i w proporcji 1:1 i około 4 łyżek dodajemy do naszej sałatki. Na koniec dekorujemy bazylią. I obieraczką do warzyw trzemy kawałki sera Grana Padano. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak wykonać ten przepis.