Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna klasyczna sałatka Cezar z moim małym twistem.
Blender z żyrafą, patelnia
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1353
Składniki
Polędwiczki z kurczaka ok. 100g należy zamarynować w łyżce oleju, soli, kurkumie, papryce słodkiej i wędzonej oraz płatkach chilli i odstawić na co najmniej 20 minut.
W czasie kiedy kurczak się marynuje kroimy w kostkę boczek surowy wędzony. ok 60g. I podsmażamy go na patelni aż się pięknie zezłoci i wytopi. Usmażony przekładamy na ręcznik papierowy a na wytopionym tłuszczu smażymy polędwiczki kurczaka po ok. 3 minut z każdej strony.
W czasie kiedy smaży się kurczak przygotowujemy pieczywa na grzanki, Dowolne ulubione pieczywo kroimy w kostkę o grubości 2cm. Kiedy z patelni zdejmiemy polędwiczki z kurczaka dodajemy tam odrobinę masła i na tym tłuszczu smażymy nasze grzanki do momentu aż będą złociste. Na sam koniec solimy je do smaku (zalecam solić je z dużej wysokości wówczas będą dobrze posolone)
Kroimy lub rwiemy salatę rzymską, kroimy pomidory, pół czerwonej cebuli kroimy w piórka. Do tego wszystkiego dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka, boczek i grzanki.
Majonez bazyliowy (przepis znajdziecie na Smakerze wśród ostatnich moich przepisów). mieszamy razem z jogurtem greckim i w proporcji 1:1 i około 4 łyżek dodajemy do naszej sałatki. Na koniec dekorujemy bazylią. I obieraczką do warzyw trzemy kawałki sera Grana Padano. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak wykonać ten przepis.