Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Chili Con Carne

Sałatka Chili Con Carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4933

Dodano:

Odsłon: 2513

Po prostu uwielbiam tą sałatkę !!! Każdy kto jej spróbował prosił o przepis, więc chyba jest to najlepsza recenzja ;) Sałatka inspirowana jest meksykańskim daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest nie tylko przepyszna ale i wygląda fenomenalnie!

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szklanka mleka
  • po łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryk, suszonego oregano i czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 g sera cheddar lub mimolette
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 porządne łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 porządne łyżki majonezu
  • 2-3 garści nachosów
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka Chili Con Carne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso, zalewamy je szklanką mleka i solimy. Mięso mieszamy i smażymy aż cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia.

  2. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach.

  4. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe, a nasze mięso ostygnie to zaczynamy układać sałatkę w dużej i wysokiej misce (takiej do sałatek warstwowych). Na samym dnie układamy całe mięso. Smarujemy je pozostałymi 2-3 łyżkami ostrego sosu chili lub salsą. Następna warstwa to odsączona kukurydza i fasola, które polewamy całością sosu czosnkowego. Na sos kładziemy pokrojoną sałatę, a na nią starty ser. Ostatnią warstwę, czyli pokruszone nachosy, najlepiej położyć tuż przed podaniem, aby nachosy nie nawilgły.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń