Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu uwielbiam tą sałatkę !!! Każdy kto jej spróbował prosił o przepis, więc chyba jest to najlepsza recenzja ;) Sałatka inspirowana jest meksykańskim daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest nie tylko przepyszna ale i wygląda fenomenalnie!
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 81
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 9
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 81
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 9
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Składniki
Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso, zalewamy je szklanką mleka i solimy. Mięso mieszamy i smażymy aż cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach.
Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe, a nasze mięso ostygnie to zaczynamy układać sałatkę w dużej i wysokiej misce (takiej do sałatek warstwowych). Na samym dnie układamy całe mięso. Smarujemy je pozostałymi 2-3 łyżkami ostrego sosu chili lub salsą. Następna warstwa to odsączona kukurydza i fasola, które polewamy całością sosu czosnkowego. Na sos kładziemy pokrojoną sałatę, a na nią starty ser. Ostatnią warstwę, czyli pokruszone nachosy, najlepiej położyć tuż przed podaniem, aby nachosy nie nawilgły. Smacznego ;)