Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na włoską sałatkę chlebową inspirowaną toskańską panzanellą. Z białym pieczywem, pomidorami, ogórkami, burrattą i grillowaną brzoskwinią. Sałatka chlebowa smakuje cudownie lekko i orzeźwiająco, dlatego idealnie nadaje się na chłodne letnie danie główne lub jako sałatka do grilla.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4696
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4696
Składniki
Zamienniki i dodatki: Chleb: bagietka, ciabatta lub inne białe pieczywo Ser: burrata, mozzarella bawola lub pikantny ser feta Owoce: brzoskwinie lub nektarynki Orzechy: pistacje, orzechy piniowe, pestki słonecznika lub inne orzechy Dressing: sok z cytryny lub dojrzewający ocet balsamiczny Sałatka smakuje również z szynką parmeńską. Chleb porwac na grube kawalki. Pieczywo moze byc z poprzedniego dnia, ale nie powinno byc zbyt czerstwe i wysuszone. Zmiazdzyc zabek czosnku i porwac galazke rozmarynu na kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i dodac kawalki pieczywa, czosnek i rozmaryn. Smazyc na zloty kolor ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Doprawic sola i pieprzem. Kawalki chleba wlozyc do szerokiej, duzej miski i usunac zabek czosnku i rozmaryn.
Przygotowac dressing. Oderwac liscie bazylii od lodyg, kilka listków zostawic do dekoracji, a reszte grubo posiekac. Umyc cytryne, zetrzec czesc skórki i wycisnac sok. W misce wymieszac bazylie, skórke z cytryny, odrobine soku z cytryny, oliwe z oliwek, miód i platki chili. Doprawic sola i pieprzem. Grubo posiekac pistacje i orzeszki piniowe. Wlozyc na patelnie i prazyc przez chwile, az sie lekko zarumienia. Kilka orzechów zostawic do dekoracji, reszte dodac do dressingu.
Brzoskwinie oczyścic, przekroic na polówki i pokroic w ósemki. Na patelni rozgrzac odrobine oliwy z oliwek i smazyc brzoskwinie, az beda mialy brazowe brzegi. Dodac sól i skropic miodem. Ogórki przekroic wzdluz na pól i podzielic na duze kawalki. Pomidorki koktajlowe umyc i przekroic na polówki. Do kawalków chleba dodac ogórki i pomidory i wszystko dobrze wymieszac.
Lekko ostudzone brzoskwinie dodac do salatki. Burrate podzielic na kawalki i ulozyc pomiedzy pozostalymi skladnikami. Nie mieszac juz wiecej, poniewaz burrata jest bardzo kremowa i bedzie mieszac sie z innymi skladnikami. Salatke polac dressingiem.
Udekorowac salatke reszta orzeszków piniowych i pistacji oraz listkami bazylii.