Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syta, kremowa i pełna smaku – ta sałatkaCollins z ziemniakami, warzywami i tuńczykiem sprawdzi się idealnie na kolację, lunch do pracy, a nawet jako dodatek do grilla.
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20–25 minut). Odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w grubą kostkę.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Szczypiorek drobno posiekaj.
W misce rozgnieć tuńczyka widelcem. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolity sos.
Do dużej miski wrzuć ziemniaki, papryki, cebulę i szczypiorek. Dodaj sos i delikatnie wszystko wymieszaj, żeby ziemniaki się nie rozpadły. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę możesz podać od razu lub schłodzić przez 30 minut w lodówce.