Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno królowa jest tylko jedna, dlatego nikt nie odważy się zdetronizować klasycznej sałatki jarzynowej z podium wielkanocnego stołu. Czasami jednak przychodzi ochota na wprowadzenie odrobiny nowości. Sałatka „coś nowego” to połączenie prostych, choć wyrazistych składników. Zielony ogórek i świeży koperek do synonimy wiosennej lekkości. Biały ryż i paluszki surimi sprawiają, że sałatka jest pożywna. Kukurydza z puszki wnosi przyjemną słodycz, a cebulka dodaje niezbędnej ostrości. Dla tych, którzy chcą zachwycić gości nie tylko smakiem, ale i prezentacją, proponujemy podać tę sałatkę w oryginalnej formie – umieszczając ją jako nadzienie w kruchych babeczkach i udekorować zieleniną.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 217
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 217
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedź i ostudź. Seler i kukurydzę odsącz na sicie. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w kostkę zostawiając skórkę. Umieść go w miseczce, posól, wymieszaj i poczekaj ok. 10-15 minut, aż puści sok. Paluszki krabowe wyjmij z osłonek i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jeśli nie przepadasz za jej ostrym smakiem, przelej ją wrzątkiem, a jeśli potrzebujesz więcej pikanterii, użyj cebulki marynowanej.
W dużej misce umieść ugotowany ryż, pokrojone paluszki surimi, odsączony ogórek, kukurydzę, seler, cebulkę oraz drobno posiekany koperek. W małej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw solą oraz czarnym pieprzem, po czym wylej na sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Sałatka coś nowego najlepiej smakuje schłodzona w lodówce, choć możesz ją podawać zaraz po przygotowaniu.