Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno królowa jest tylko jedna, dlatego nikt nie odważy się zdetronizować klasycznej sałatki jarzynowej z podium wielkanocnego stołu. Czasami jednak przychodzi ochota na wprowadzenie odrobiny nowości. Sałatka „coś nowego” to połączenie prostych, choć wyrazistych składników. Zielony ogórek i świeży koperek do synonimy wiosennej lekkości. Biały ryż i paluszki surimi sprawiają, że sałatka jest pożywna. Kukurydza z puszki wnosi przyjemną słodycz, a cebulka dodaje niezbędnej ostrości. Dla tych, którzy chcą zachwycić gości nie tylko smakiem, ale i prezentacją, proponujemy podać tę sałatkę w oryginalnej formie – umieszczając ją jako nadzienie w kruchych babeczkach i udekorować zieleniną.
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 64
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 12
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 246
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4075
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 64
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 12
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 246
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4075
Składniki
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedź i ostudź. Seler i kukurydzę odsącz na sicie. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w kostkę zostawiając skórkę. Umieść go w miseczce, posól, wymieszaj i poczekaj ok. 10-15 minut, aż puści sok. Paluszki krabowe wyjmij z osłonek i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jeśli nie przepadasz za jej ostrym smakiem, przelej ją wrzątkiem, a jeśli potrzebujesz więcej pikanterii, użyj cebulki marynowanej.
W dużej misce umieść ugotowany ryż, pokrojone paluszki surimi, odsączony ogórek, kukurydzę, seler, cebulkę oraz drobno posiekany koperek. W małej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw solą oraz czarnym pieprzem, po czym wylej na sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Sałatka coś nowego najlepiej smakuje schłodzona w lodówce, choć możesz ją podawać zaraz po przygotowaniu.