Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka dakos to danie pochodzące ze słonecznej, pięknej i gorącej Krety. Oczywiście musi być przygotowana z dojrzałych i pachnących słońcem pomidorów – to klucz do sukcesu! Oliwa z oliwek i feta także muszą być najwyższej jakości. Choć składników w sałatce dakos jest dosłownie kilka, to razem łączą się w danie będące wspaniałą przystawką, lunchem czy szybką kolacją. Zamiast fety możesz użyć także oryginalnego greckiego sera Xinomyzithra, jeśli masz taką możliwość. Dzięki niemu poznasz, co to znaczy niebo w gębie! Nie ma drugiej tak pysznej i prostej sałatki. Przepis ten warto poznać chociażby ze względu na fakt, iż całkiem niedawno w internetowym głosowaniu sałatka Dakos została okrzyknięta najsmaczniejszą sałatką na świecie. Przekonajcie się sami, czy tak jest w rzeczywistości
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 319
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 319
Składniki
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Jeden z nich pokrój w bardzo drobną kostkę, a drugi zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ser pokrusz w palcach.
Przygotuj dwie duże kromki pieczywa pełnoziarnistego. Każdą z nich posmaruj po jednej łyżce oliwy z oliwek. Na każdej kromce rozsmaruj po połowie tartych pomidorów, a na wierzchu połóż pomidory pokrojone w kostkę.
Na to połóż po połowie sera feta oraz po kilka oliwek. Każdą kanapkę skrop kolejną łyżką oliwy. Posyp też solą i oregano. Sałatkę dakos podawaj od razu po przygotowaniu, posypaną siekanymi szczypiorkiem i koperkiem.