Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka estońska to kwintesencja smaku kuchni północy. W krajach skandynawskich ryby są częstym elementem diety, a marynowanie ich w solance zapewnia długą trwałość i intensywny smak. Sałatka łączy w sobie mięsiste kawałki śledzia z delikatnymi, ugotowanymi ziemniakami, marchewką i chrupiącym ogórkiem kiszonym, tworząc ciekawą mieszankę kolorów, tekstur i smaków. Sos na bazie majonezu, śmietany i musztardy sarepskiej nadaje kremowej konsystencji i wyrazistości.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 122
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 122
Składniki
Śledzie wymocz około 1-2 godziny. Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach w osolonej widzie, po czym ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i także pokrój w kostkę. Ogórki (możesz zostawić ze skórką dla lepszej chrupkości) posiekaj drobno i przełóż na sito do odsączenia z płynu. Wymoczone śledzie pokrój w kostkę lub paski. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce. Na koniec dodaj odsączony z zalewy groszek konserwowy.
W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ze względu na wysoki poziom słoności śledzi, dodawanie soli może okazać się niepotrzebne. Zalej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp sałatkę estońską posiekanym szczypiorkiem.