Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa to danie, które często gości na polskich stołach. Pojawia się od święta, na imprezach, przy grillu… Nic dziwnego, że doczekała się wielu wariantów. Jednym z oryginalniejszych jest sałatka generalska – z dodatkiem suszonych śliwek. Nadają one klasycznej mieszance warzyw bardzo ciekawego, wyrazistego smaku!
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6147
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 160
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6147
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 160
Składniki
Umyj i obierz marchewkę, ziemniaki i selera. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo (około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć). Gdy warzywa i jajka wystygną do temperatury pokojowej, pokrój je w dość drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę pokrój ogórki, szynkę i cebulę. Na nieduże kawałki pokrój śliwki. Groszek odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Posiekaj drobno koperek.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem. Dodaj do nich curry i pieprz ziołowy oraz sok z cytryny. Wymieszaj tak, by powstał jednolity dressing. Dodaj dressing do sałatki, wymieszaj, a następnie dopraw nieco solą i pieprzem.
Odstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin – tyle potrzeba, by „przegryzły się” smaki. Jeśli uznasz, że jest nie dość wyrazista, dodaj więcej przypraw.