Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Giewont to klasyczne połączenie warzyw, ryby i jajek w idealnych proporcjach, skąpanych w majonezie. Danie sprawdzi się na każdej imprezie czy większej uroczystości, zachwycając nie tylko smakiem, ale także wyglądem.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 62
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1115
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1992
Świąteczne smaki.
Odsłon: 241
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1948
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 62
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1115
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1992
Świąteczne smaki.
Odsłon: 241
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1948
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź je i ostudź. Następnie obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Alternatywnie możesz je delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłóż ziemniaki na spodzie dużego talerza sałatkowego.
Ziemniaki posyp koperkiem.
W miseczce wymieszaj majonez z solą i pieprzem. Mieszankę rozłóż na ziemniakach z koperkiem, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca z każdej strony.
Zieloną cebulkę posiekaj i posyp nią majonez.
Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy. Porozrywaj go widelcem na pasemka i połóż je na górze sałatki, formując okrąg ponownie mniejszy o kilka centymetrów od poprzedniej warstwy.
Czerwoną cebulę drobno posiekaj i połóż ją na wierzchu, ponownie formując kopiec o mniejszej średnicy.
Jajka ugotuj na twardo i obierz je. Oddziel białka od żółtek. Białka drobno posiekaj i ponownie rozłóż je na górze. Żółtka rozbij widelcem na pył lub zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Posyp nimi wierzch sałatki Giewont.
Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno, udekorowaną dodatkową gałązką koperku.