Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza sałatka grillowa z ogórków i papryki jest wspaniałym daniem na każde letnie przyjęcie. Na grilla, na piknik, na imprezę nie tylko w ogrodzie. Aromatyczna, kolorowa, piękna i smaczna sałatka na pewno spodoba się każdemu miłośnikowi warzyw. Ale ma jeszcze jeden bardzo ważny atut – przygotowuje się ją nawet na kilka godzin przed podaniem. Pokrojona i przyprawiona sałatka grillowa czeka w lodówce na początek imprezy i to jest bardzo wygodne, mamy bowiem czas na przygotowanie potraw, które nie mogą długo czekać na serwowanie. Przygotowałam proporcję na litrowy słoik (tak mniej-więcej).
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 271
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Ogórki umyj, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z pestek i zgrubiałych części, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Podobnie przygotuj ostrą papryczkę, jeśli chcesz jej użyć. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Koperek posiekaj. Wszystkie warzywa włóż do sporej miski i wymieszaj.
Do osobnego naczynia wlej wodę, rozpuść w niej miód i płaską łyżeczkę soli, a następnie dodaj ocet i wszystko wymieszaj.
Uzyskany płyn wlej do miski z warzywami i wymieszaj ponownie.
Możesz przykryć miskę folią i wstawić do lodówki. Ale najwygodniej będzie, gdy sałatka grillowa z ogórków wraz z zalewą wyląduje w szczelnie zamykanym słoiku i dopiero wówczas wstawisz ją do lodówki.
Słoik jest bardzo praktyczny, ponieważ ułatwia przechowywanie i transport sałatki.
Sałatka grillowa z ogórków smakuje najlepiej, gdy przez kilka godzin postoi w lodówce, bo wówczas przegryzą się i zharmonizują wszystkie smaki.
W zimnie można ją przechowywać nawet przez kilka dni, jest więc niezwykle praktycznym daniem. Smacznego!