Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super imprezowa sałatka, która wszystkim smakuje. Wersja zdrowsza, ponieważ bez majonezu :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Składniki
Przygotuj zaprawę kurczaka: oliwę z oliwek wymieszaj z solą (ok 1/4 łyżeczki), wg uznania pieprzem, czubrycą czerwoną (ok 1 łyżeczki) lub papryką ostrą. Wszystko wymieszaj.
Fileta z kurczaka pokrój w drobną kostkę, wrzuć do zaprawy, wszystko wymieszaj. Jeśli masz czas to włóż mięso do lodówki na kilka godzin, aby nabrało fajnego smaku. Jak Ci się spieszy to spokojnie możesz od razu przejść do następnego etapu.
Dobrze rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią mięso. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło. U mnie przygotowanie mięsa na patelni trwało ok 8 - 10 minut.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki wlej jogurt naturalny (duży kubeczek), dodaj sól, pieprz, sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2 łyżek). Pokrój w drobną kosteczkę 3 ząbki czosnki i wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Zacznij przygotowywać warzywa: - pokrój białą część pora na drobne wiórki (ja przekrawam pora na całej długości na 4 części, a następnie szatkuję). Przełóż do miski, zalej wrzątkiem. - pokrój paprykę na drobną kostkę - odcedź kukurydzę w puszce (u mnie wszyscy kochają kukurydzę więc dodaję ok 1,5 puszki). - poszatkuj na drobne piórka czerwoną cebulę - posiekaj sałatę lodową lub pekińską (zazwyczaj na cztery osoby zużywam ok połowy główki)
Zacznij układać warstwy sałatki: - na dół wrzuć fileta z kurczaka, - następnie fileta polej ketchupem (przykryj prawie w całości), - kolejna warstwa to posiekana czerwona cebula, - dalej nałóż kukurydzę, - paprykę czerwoną, - następnie nałóż sos czosnkowy, rozsmaruj na całości, - posyp wszystko sałatą zieloną... Smacznego :) W komentarzach napisz jaki Ty masz sposób na tę sałatkę!