Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Do niej zrobimy rewelacyjny sos czosnkowy i kawałki kurczaka pieczonego w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację świąteczną.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6022
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3399
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17796
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 97
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3161
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6022
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3399
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17796
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 97
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3161
Składniki
Do miseczki dajemy składniki sosu i łączymy je dokładnie. Odkładamy do lodówki.
Następnie smażymy pierś z kurczaka. Marynujemy ją w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej) Gotową pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20-25 minut. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia. Następnie kroimy ją w drobną kostkę i wykładamy na spód miski. Polewamy sosem z pieczenia.
Na kurczaku układamy warstwę papryki czerwonej i zielonej pokrojonej w cienkie paski. Lekko solimy paprykę. Na papryce układamy cebulę pokrojoną w piórka, posoloną i delikatnie zmorzoną. Osączamy z płynu groszek. Układamy go na papryce i polewamy 2-3 łyżkami sosu majonezowego. Na groszku kładziemy przekrojone na połówki pomidorki. Również solimy je szczyptą soli. Na pomidorkach układamy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Polewamy je 2 łyżkami sosu majonezowego. Kapustę pekińską kroimy w grubsze paski lub kostkę. Układamy na wierzchu sałatki. Polewamy sałatkę pozostałym sosem majonezowym.
Warstwowa sałatka gyros gotowa!