Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 358

Klasyka polskiej kuchni.

Składniki

  • Ziemniaki średniej wielkości 6 szt.
  • Seler 1 szt. około 350 g
  • Marchewka duża 3 szt.
  • Pietruszka 1 szt. około 150 g
  • Jabłko duże 2 szt.
  • Jajko 4 szt.
  • Ogórek kiszony duży 3 szt.
  • Cebula biała średniej wielkości 1 szt.
  • Groszek konserwowy 1 puszka 400 g
  • Musztarda 2 łyżeczki
  • Majonez 1 łyżka
  • Jogurt naturalny 4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, seler, marchewki oraz pietruszkę umyć, pozostawić nieobrane, zalać wodą i ugotować do miękkości. Należy sprawdzać co jakiś czas, czy są miękkie, ponieważ czas gotowania jest różny dla różnych warzyw.

  2. Ugotowane pozostawić do wystudzenia.

  3. Jajka ugotować na twardo i również pozostawić do wystudzenia.

  4. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  5. Ogórki kiszone pokroić także w kostkę.

  6. Cebulę obrać i drobno posiekać.

  7. Groszek umieścić na sitku do odsączenia.

  8. Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jajka obrać i pokroić w kostkę.

  9. Pokrojone warzywa, jabłka, ogórki, jajka oraz cebulę wymieszać z dodatkiem około 1 łyżeczki soli oraz pieprzu do smaku. Dodać odsączony z zalewy groszek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt, majonez i musztardę, raz jeszcze wymieszać.

  10. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki mogły się przegryźć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń