Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałątka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą

Sałątka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 3838

Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza sałatka w naszym kraju, która gości na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Każdy ma na nią niby ten sam, a jednak trochę inny przepis. Z resztą wystarczy dać inne proporcje poszczególnych składników, a smak sałatki wyjdzie już nieco inny. Ja dziś postanowiłam ją odmienić nieco bardziej i przygotowałam ją z mięsem drobiowym z rosołu oraz z rzeżuchą.

Składniki

  • 1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta)
  • 1 duża marchewka z rosołu
  • 1 większy ziemniak
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 większe ogórki konserwowe
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • przyprawa gyros
  • sol, pieprz
  • majonez
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałątka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą

Przygotowanie

  1. Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie, aby się lepiej obierały ze skórki. Po ugotowaniu zalałam je zimną wodą i wystudziłam. Chłodne obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również pokroiłam w podobną kostkę. Groszek odcedziłam z zalewy. Ogórki kiszone i konserwowe pokroiłam w kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki wrzuciłam do jednej miski. Dodałam posiekaną rzeżuchę. Sałatkę doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Użyłam ok. 2-3 łyżki. Gotowa sałatkę schłodziłam przed podaniem w lodówce. Taka sałatka jest treściwa. Może stanowić odrębny posiłek lub dodatek do kanapek. Rzeżucha nadaje fajnego charakteru i pikanterii. Jeśli ktoś nie lubi jej smaku lub akurat nie ma zasianej, można ją oczywiście pominąć lub zastąpić np. natką pietruszki czy szczypiorkiem. Smak będzie trochę inny ale też fajny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń