Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza sałatka w naszym kraju, która gości na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Każdy ma na nią niby ten sam, a jednak trochę inny przepis. Z resztą wystarczy dać inne proporcje poszczególnych składników, a smak sałatki wyjdzie już nieco inny. Ja dziś postanowiłam ją odmienić nieco bardziej i przygotowałam ją z mięsem drobiowym z rosołu oraz z rzeżuchą.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1420
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14937
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1420
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14937
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Składniki
Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie, aby się lepiej obierały ze skórki. Po ugotowaniu zalałam je zimną wodą i wystudziłam. Chłodne obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również pokroiłam w podobną kostkę. Groszek odcedziłam z zalewy. Ogórki kiszone i konserwowe pokroiłam w kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki wrzuciłam do jednej miski. Dodałam posiekaną rzeżuchę. Sałatkę doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Użyłam ok. 2-3 łyżki. Gotowa sałatkę schłodziłam przed podaniem w lodówce. Taka sałatka jest treściwa. Może stanowić odrębny posiłek lub dodatek do kanapek. Rzeżucha nadaje fajnego charakteru i pikanterii. Jeśli ktoś nie lubi jej smaku lub akurat nie ma zasianej, można ją oczywiście pominąć lub zastąpić np. natką pietruszki czy szczypiorkiem. Smak będzie trochę inny ale też fajny.