Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka kebabowa wg Beatki

Sałatka kebabowa wg Beatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 19080

Składniki i sos jaki lubię. Mojej rodzinie smakuje, może ktoś też polubi :-)

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • ogórki kiszone lub konserwowe 6 szt
  • papryka czerwona świeża 2- 3 szt
  • kapusta pekińska 1 szt
  • cebula duża 4 szt
  • ogórek świeży 1 szt
  • jogurt naturalny 400 ml
  • śmietana 4 łyżki
  • czosnek 2- 3 ząbki
  • przyprawa tzatziki, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodając łyżeczkę przyprawy tzatziki, pieprz, sól. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażać do momentu zeszklenia cebuli. Kapustę pekińską pokroić, nasolić i odstawić na pół godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odcisnąć wodę, która się wytworzyła. Paprykę, ogórki kiszone pokroić w kostkę. Świeżego ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z niego wodę. W szklanej misie układać kolejno:
    Kapusta pekińska
    Połowa mięsa z cebulą
    Ogórki
    Papryka
    Kapusta pekińska
    Pozostałe mięso z cebulą
    Ogórki
    Papryka
    Całość zalać sosem: jogurt zmieszany ze śmietaną + starty świeży ogórek, przyprawa tzatziki, zmiażdżony czosnek.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń