Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kreteńska to świeże i pyszne danie pochodzące z greckiej, słonecznej wyspy. Ma różne formy – może być podawana w miseczce sałatkowej lub także w postaci kanapek na styl włoskiej bruschetty. Wspaniale smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Chrupiące pieczywo z dodatkiem dojrzałych pomidorów i oregano stanowi idealny dodatek do mięs. Świetnie sprawdza się też jako szybki lunch czy lekka kolacja. Sałatka jest orzeźwiająca, sycąca i pełna witamin. Przygotowuje się ją niesamowicie szybko i łatwo. Co ciekawe, sałatka kreteńska Dakos została uznana za najlepszą sałatkę na świecie zdaniem użytkowników serwisu Taste Atlas. Przekonaj się, czy zgadzasz się z ich wyborem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 730
Składniki
Kromki chleba połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 10 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza. Wyjmij je i pokrusz w palcach.
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich sól i pieprz. Polej oliwą i octem. Całość wymieszaj.
Do miski przełóż pokruszony chleb. Polej go sokiem pomidorowym. Na wierzch połóż pomidorki. Posyp całość kruszoną fetą, a następnie oregano.
Sałatkę kreteńską podawaj od razu po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje w ciągu 24 godzin od przyrządzenia, kiedy pieczywo jest jeszcze chrupiące.