Sałatka kreteńska to świeże i pyszne danie pochodzące z greckiej, słonecznej wyspy. Ma różne formy – może być podawana w miseczce sałatkowej lub także w postaci kanapek na styl włoskiej bruschetty. Wspaniale smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Chrupiące pieczywo z dodatkiem dojrzałych pomidorów i oregano stanowi idealny dodatek do mięs. Świetnie sprawdza się też jako szybki lunch czy lekka kolacja. Sałatka jest orzeźwiająca, sycąca i pełna witamin. Przygotowuje się ją niesamowicie szybko i łatwo. Co ciekawe, sałatka kreteńska Dakos została uznana za najlepszą sałatkę na świecie zdaniem użytkowników serwisu Taste Atlas. Przekonaj się, czy zgadzasz się z ich wyborem.
Sałatka kreteńska
Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 6 kromek chleba jęczmiennego
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 6 kromek chleba jęczmiennego
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu

Etapy przygotowania
Kromki chleba połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 10 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza. Wyjmij je i pokrusz w palcach.
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich sól i pieprz. Polej oliwą i octem. Całość wymieszaj.
Do miski przełóż pokruszony chleb. Polej go sokiem pomidorowym. Na wierzch połóż pomidorki. Posyp całość kruszoną fetą, a następnie oregano.
Sałatkę kreteńską podawaj od razu po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje w ciągu 24 godzin od przyrządzenia, kiedy pieczywo jest jeszcze chrupiące.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 329

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2340

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 135
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 329

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2340

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 135



Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 6 kromek chleba jęczmiennego
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Kromki chleba połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 10 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza. Wyjmij je i pokrusz w palcach.
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich sól i pieprz. Polej oliwą i octem. Całość wymieszaj.
Do miski przełóż pokruszony chleb. Polej go sokiem pomidorowym. Na wierzch połóż pomidorki. Posyp całość kruszoną fetą, a następnie oregano.
Sałatkę kreteńską podawaj od razu po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje w ciągu 24 godzin od przyrządzenia, kiedy pieczywo jest jeszcze chrupiące.