Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka makaronowa z szynką to prosty i szybki w wykonaniu dodatek do śniadania lub kolacji, a nawet ciekawa propozycja na samodzielny lunch do pracy, szczególnie w letnie dni. Pomysł na tę sałatkę zrodził się z podejścia zero waste. Wystarczy, że z wczorajszego obiadu zostało trochę ugotowanego makaronu. Po otwarciu lodówki z pewnością znajdzie się kawałek wędliny i jakieś warzywo – w tym przypadku czerwona papryka. Wystarczy wszystko razem połączyć i zalać przepysznym i wyrazistym sosem.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1018
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 891
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1018
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 891
Składniki
Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go (nie przelewając wodą), przełóż do miski i natychmiast przykryj, by się nie skleił.
Szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Groszek odcedź z zalewy. Dodaj wszystkie składniki do makaronu i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj sos. W osobnej miseczce połącz ze sobą majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Sałatkę makaronową z szynką zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj po schłodzeniu w lodówce przez minimum godzinę. Przechowuj danie przykryte folią spożywczą, by makaron nie wysechł.