Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret makaronowej sałatki ze szparagami tkwi w balansie struktur i smaków – soczysty kurczak, chrupiące szparagi, pożywny makaron i dodająca śródziemnomorskiego akcentu bazylia tworzą doskonały zespół. Sałatka jest tak smaczna, że z pewnością będą gościć na twoim stole przez cały sezon szparagowy.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 240
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 240
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Składniki
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty, po czym przelej zimną wodą. Jeśli używasz surowego lub mrożonego groszku, ugotuj go w osolonej wodzie do miękkości.
Umyj mięso z kurczaka i ugotuj go w osolonej wodzie lub w bulionie. Na dużej patelni (może być grillowa) rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z obydwu stron, aż kurczak się przyrumieni. Przełóż mięso z patelni na talerz i przykryj pokrywką, aby powoli stygł. Dzięki temu kurczak będzie bardzo soczysty i miękki w środku.
Przygotuj sos. Zmieszaj olej z octem, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.
Do dużej miski wrzuć ugotowane: makaron, szparagi i groszek (możesz użyć też groszku z puszki), a także pokrojonego w paski kurczaka. Polej sałatkę sosem, wymieszaj i udekoruj listkami świeżej bazylii.