Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret makaronowej sałatki ze szparagami tkwi w balansie struktur i smaków – soczysty kurczak, chrupiące szparagi, pożywny makaron i dodająca śródziemnomorskiego akcentu bazylia tworzą doskonały zespół. Sałatka jest tak smaczna, że z pewnością będą gościć na twoim stole przez cały sezon szparagowy.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty, po czym przelej zimną wodą. Jeśli używasz surowego lub mrożonego groszku, ugotuj go w osolonej wodzie do miękkości.
Umyj mięso z kurczaka i ugotuj go w osolonej wodzie lub w bulionie. Na dużej patelni (może być grillowa) rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z obydwu stron, aż kurczak się przyrumieni. Przełóż mięso z patelni na talerz i przykryj pokrywką, aby powoli stygł. Dzięki temu kurczak będzie bardzo soczysty i miękki w środku.
Przygotuj sos. Zmieszaj olej z octem, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.
Do dużej miski wrzuć ugotowane: makaron, szparagi i groszek (możesz użyć też groszku z puszki), a także pokrojonego w paski kurczaka. Polej sałatkę sosem, wymieszaj i udekoruj listkami świeżej bazylii.