W oryginalnej sałatce milionera znajdziesz paseczki przyprawionych policzków wołowych. W naszej wersji, równie smacznej, wołowina została zastąpiona wędzonym kurczakiem. Z powodzeniem jednak możesz użyć szynki lub gotowanej piersi z indyka. Sałatkę przygotujesz w kilka chwil, a użyty w niej sos możesz zastosować także w innych warzywnych połączeniach. Danie milionera możesz zjeść samodzielnie lub z kromką chleba. Świetnie sprawdzi się na lunch lub pożywną kolację.
Sałatka milionera
Składniki
- 1 zielony ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki białej fasoli
- świeży koperek
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy (wybierz ulubioną ostrość)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 1 zielony ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki białej fasoli
- świeży koperek
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy (wybierz ulubioną ostrość)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Wyjmij fasole z puszki i odsącz na sicie. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub paseczki. Ogórka dokładnie umyj. Możesz zostawić skórkę, a sałatka będzie bardziej chrupiąca. Pokrój warzywo w słupki, lekko posól i zostaw na talerzyku. Po 10 minutach odciśnij z powstałego płynu. Drobno posiekaj koperek. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
Przygotuj sos. Połącz majonez z jogurtem i musztardą, dodaj ocet, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Energicznie wymieszaj sos widelcem, by powstał klarowny sos. Polej sałatkę dressingiem i od razu podawaj lub pozwól jej pozostać ok. 30 minut w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ostatnio komentowane przepisy



Składniki
- 1 zielony ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki białej fasoli
- świeży koperek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy (wybierz ulubioną ostrość)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Wyjmij fasole z puszki i odsącz na sicie. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub paseczki. Ogórka dokładnie umyj. Możesz zostawić skórkę, a sałatka będzie bardziej chrupiąca. Pokrój warzywo w słupki, lekko posól i zostaw na talerzyku. Po 10 minutach odciśnij z powstałego płynu. Drobno posiekaj koperek. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
Przygotuj sos. Połącz majonez z jogurtem i musztardą, dodaj ocet, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Energicznie wymieszaj sos widelcem, by powstał klarowny sos. Polej sałatkę dressingiem i od razu podawaj lub pozwól jej pozostać ok. 30 minut w lodówce.
Pyszna sałatka , kusi smakiem i wyglądem.;)