Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na drogę, przechowywana i transportowana w słoiku, to świetny pomysł na wzięcie w podróż pysznej, aromatycznej przekąski na mały lub duży głód. Duża ilość warzyw i charakterystyczne w smaku mięso wędzonego kurczaka łączą się ze sobą dzięki kremowemu majonezowi. Wystarczy wziąć ze sobą widelec. Z powodzeniem możesz też sałatkę wyłożyć do głębokiej miski i wymieszać. Sposobów na jej podanie jest mnóstwo, a wszystko zależy od twoich indywidualnych upodobań czy też możliwości logistycznych. Sprawdź!
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 407
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 407
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kapustę na wrzątek i gotuj ją krótko przez 3-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na bok, do odparowania i odsączenia płynu.
Następnie wrzuć na wrzątek różyczki brokułu i też gotuj je przez 3-4 minut, aż będą al dente. Odcedź.
Mięso z kurczaka drobno posiekaj, pomidorki koktajlowe pokrój w połówki lub ćwiartki, a oliwki pokrój w plasterki.
Przygotuj słoik. Na dnie rozprowadź majonez. Następnie kładź warstwami: pomidorki, czarne oliwki, zielone oliwki, kapustę czerwoną, połowę kurczaka, brokuł i drugą połowę kurczaka.
Pomiędzy warstwami rozsypuj odrobinę soli i pieprzu.
Słoik zakręć i wstaw do lodówki.
Sałatkę na drogę przechowuj w chłodnym miejscu do momentu wzięcia w podróż. Zużyj ją w ciągu 2 dni.