Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na lunch z filetem z kurczaka, czerwoną papryką, białą fasolą i jajkami przepiórczymi to pyszne i pożywne danie, idealne na przerwę w pracy. Delikatne kawałki kurczaka doskonale komponują się z soczystą papryką i czerwoną cebulą. Dodatek białej fasoli i jajek przepiórczych zapewnia dodatkowe białko, a natka pietruszki nadaje świeżości i koloru. Całość skropiona sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu tworzy genialne i pyszne dopełnienie, a grzanki zaskakują przyjemną chrupkością.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3849
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 989
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3849
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 989
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
Mięso z kurczaka umyj i ugotuj w osolonej wodzie, następnie ostudź w tym bulionie. Dzięki temu filet zachowa soczystość. Po czym pokrój mięso w kostkę lub porwij na wiórki widelcem i odłóż.
Ugotuj jajka na twardo (ok. 5 minut od momentu zagotowania), ostudź, obierz i pokrój na połówki. Fasolę odsącz na sicie. Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie, możesz ją dodatkowo sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się nadmiernej ostrości. Z papryki pozbądź się gniazd nasiennych i błonek, po czym posiekaj w paski. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, musztardę, miód i ewentualnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Aby uzyskać konsystencję emulsji, ubij sos widelcem. Chleb pokrój w kostkę (możesz wykorzystać czerstwe pieczywo) i usmaż grzanki na łyżce masła, po czym odłóż je do ostygnięcia. Zalej sosem sałatkę, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wymieszaj, a na koniec posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki. Sałatkę na lunch serwuj od razu lub spakuj do pojemnika i zabierz ze sobą do pracy (wtedy grzanki możesz spakować oddzielnie, aby grzanki nie rozmiękły pod wpływem sosu).