Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na sobotę z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom lekkich, choć pożywnych potraw. Składniki sałatki kontrastują ze sobą smakiem i poziomem chrupkości, tworząc zaskakujący balans. Całość dopełnia lekki sos na bazie miodu, soku jabłkowego i musztardy. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszych schłodzeniu w lodówce.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3558
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1579
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3558
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1579
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania kurczaka. Wlej do garnka wodę, dodaj trochę soli i ewentualnie listek laurowy. Gotuj mięso do miękkości, a po ugotowaniu zostaw w bulionie do pełnego wystygnięcia. Dzięki temu pierś nie będzie sucha. Następnie pokrój mięso w kostkę lub porwij widelcem na wiórki. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z płynu, a umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki. Orzechy rozbij z łupin i połam na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
W miseczce przygotuj sos. Olej, sok z cytryny, miód, musztardę, sok jabłkowy z odrobiną soli i czarnego pieprzu energicznie wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj przed podaniem. Możesz schłodzić przez 30 minut w lodówce.