Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na sobotę z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom lekkich, choć pożywnych potraw. Składniki sałatki kontrastują ze sobą smakiem i poziomem chrupkości, tworząc zaskakujący balans. Całość dopełnia lekki sos na bazie miodu, soku jabłkowego i musztardy. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszych schłodzeniu w lodówce.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania kurczaka. Wlej do garnka wodę, dodaj trochę soli i ewentualnie listek laurowy. Gotuj mięso do miękkości, a po ugotowaniu zostaw w bulionie do pełnego wystygnięcia. Dzięki temu pierś nie będzie sucha. Następnie pokrój mięso w kostkę lub porwij widelcem na wiórki. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z płynu, a umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki. Orzechy rozbij z łupin i połam na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
W miseczce przygotuj sos. Olej, sok z cytryny, miód, musztardę, sok jabłkowy z odrobiną soli i czarnego pieprzu energicznie wymieszaj widelcem, aby uzyskać emulsyjną konsystencję. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj przed podaniem. Możesz schłodzić przez 30 minut w lodówce.