Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popularną wśród biedoty – wkładano do niego wszystko, co było pod ręką – głównie warzywa i ryby. Kiedy zaczęło zdobywać popularność, dokładano do niej także bardziej luksusowe składniki, a przepis na sałatkę nicejską się ustabilizował się pod koniec XIX wieku. Z pewnością jest to jedna z bardziej znanych, kolorowych i pysznych propozycji na lekki lunch czy kolację.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1177
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5707
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18254
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1177
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5707
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18254
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój na ósemki.
Sałatę porwij w dłoniach i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, odcedzoną fasolkę i pokrojone w plasterki oliwki.
Tuńczyka lekko rozdrobnij widelcem lub pokrój. Anchois pokrój w paski. Dodaj ryby do reszty składników. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj dressing. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce.
Polej dressingiem sałatkę nicejską. Na wierzchu połóż ósemki jajek i listki bazylii.
Sałatka jest natychmiast gotowa do spożycia.