Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popularną wśród biedoty – wkładano do niego wszystko, co było pod ręką – głównie warzywa i ryby. Kiedy zaczęło zdobywać popularność, dokładano do niej także bardziej luksusowe składniki, a przepis na sałatkę nicejską się ustabilizował się pod koniec XIX wieku. Z pewnością jest to jedna z bardziej znanych, kolorowych i pysznych propozycji na lekki lunch czy kolację.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 131
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 267
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 404
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 131
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 267
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 404
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój na ósemki.
Sałatę porwij w dłoniach i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, odcedzoną fasolkę i pokrojone w plasterki oliwki.
Tuńczyka lekko rozdrobnij widelcem lub pokrój. Anchois pokrój w paski. Dodaj ryby do reszty składników. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj dressing. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce.
Polej dressingiem sałatkę nicejską. Na wierzchu połóż ósemki jajek i listki bazylii.
Sałatka jest natychmiast gotowa do spożycia.