Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popularną wśród biedoty – wkładano do niego wszystko, co było pod ręką – głównie warzywa i ryby. Kiedy zaczęło zdobywać popularność, dokładano do niej także bardziej luksusowe składniki, a przepis na sałatkę nicejską się ustabilizował się pod koniec XIX wieku. Z pewnością jest to jedna z bardziej znanych, kolorowych i pysznych propozycji na lekki lunch czy kolację.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 77
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 481
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 77
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 481
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój na ósemki.
Sałatę porwij w dłoniach i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, odcedzoną fasolkę i pokrojone w plasterki oliwki.
Tuńczyka lekko rozdrobnij widelcem lub pokrój. Anchois pokrój w paski. Dodaj ryby do reszty składników. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj dressing. Dymkę obierz i drobno posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce.
Polej dressingiem sałatkę nicejską. Na wierzchu połóż ósemki jajek i listki bazylii.
Sałatka jest natychmiast gotowa do spożycia.