Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się np. rosyjska szuba. Warto poszukać inspiracji także w innych kuchniach świata. Bardzo smaczna jest np. sałatka norweska z łososiem. Skandynawowie używają konserwowego łososia w oleju – w Polsce nie zawsze dostępnego. Można zastąpić go rybą wędzoną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Ugotuj ryż na sypko. Wsyp do rondelka i zalej 170 ml wody. Lekko posól. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podsmaż na oleju (do miękkości). Dopraw solą i pieprzem.
Obierz cebulę i pokrój na półplasterki. Przełóż do miski. Zalej sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
Obierz ogórek i pokrój w małe słupki. Posiekaj drobno koperek. Wymieszaj z ogórkiem.
Opłucz i osusz liście sałaty. Wyłóż nimi dno półmiska lub płaskiego talerza.
Dodaj trochę majonezu do ryżu i wymieszaj. Rozprowadź ryż na listkach sałaty.
Rozdrobnij łososia. Rozłóż go na warstwie ryżu. Posmaruj odrobiną majonezu.
Odcedź cebulę. Rozłóż ją na warstwie łososia. Posmaruj odrobiną majonezu.
Na warstwie cebuli ułóż warstwę marchewki. Posmaruj majonezem.
Przykryj sałatkę ogórkiem, formując kopułę. Ogórek posól tuż przed podaniem sałatki. W przeciwnym razie puści sok.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki. Podając, krój ją tak jak tort.