Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się np. rosyjska szuba. Warto poszukać inspiracji także w innych kuchniach świata. Bardzo smaczna jest np. sałatka norweska z łososiem. Skandynawowie używają konserwowego łososia w oleju – w Polsce nie zawsze dostępnego. Można zastąpić go rybą wędzoną.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 284
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2588
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1634
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14347
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 284
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2588
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1634
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14347
Składniki
Ugotuj ryż na sypko. Wsyp do rondelka i zalej 170 ml wody. Lekko posól. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podsmaż na oleju (do miękkości). Dopraw solą i pieprzem.
Obierz cebulę i pokrój na półplasterki. Przełóż do miski. Zalej sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
Obierz ogórek i pokrój w małe słupki. Posiekaj drobno koperek. Wymieszaj z ogórkiem.
Opłucz i osusz liście sałaty. Wyłóż nimi dno półmiska lub płaskiego talerza.
Dodaj trochę majonezu do ryżu i wymieszaj. Rozprowadź ryż na listkach sałaty.
Rozdrobnij łososia. Rozłóż go na warstwie ryżu. Posmaruj odrobiną majonezu.
Odcedź cebulę. Rozłóż ją na warstwie łososia. Posmaruj odrobiną majonezu.
Na warstwie cebuli ułóż warstwę marchewki. Posmaruj majonezem.
Przykryj sałatkę ogórkiem, formując kopułę. Ogórek posól tuż przed podaniem sałatki. W przeciwnym razie puści sok.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki. Podając, krój ją tak jak tort.