Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się np. rosyjska szuba. Warto poszukać inspiracji także w innych kuchniach świata. Bardzo smaczna jest np. sałatka norweska z łososiem. Skandynawowie używają konserwowego łososia w oleju – w Polsce nie zawsze dostępnego. Można zastąpić go rybą wędzoną.
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4808
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 999
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 654
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32849
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4808
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 999
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 654
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32849
Składniki
Ugotuj ryż na sypko. Wsyp do rondelka i zalej 170 ml wody. Lekko posól. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podsmaż na oleju (do miękkości). Dopraw solą i pieprzem.
Obierz cebulę i pokrój na półplasterki. Przełóż do miski. Zalej sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj.
Obierz ogórek i pokrój w małe słupki. Posiekaj drobno koperek. Wymieszaj z ogórkiem.
Opłucz i osusz liście sałaty. Wyłóż nimi dno półmiska lub płaskiego talerza.
Dodaj trochę majonezu do ryżu i wymieszaj. Rozprowadź ryż na listkach sałaty.
Rozdrobnij łososia. Rozłóż go na warstwie ryżu. Posmaruj odrobiną majonezu.
Odcedź cebulę. Rozłóż ją na warstwie łososia. Posmaruj odrobiną majonezu.
Na warstwie cebuli ułóż warstwę marchewki. Posmaruj majonezem.
Przykryj sałatkę ogórkiem, formując kopułę. Ogórek posól tuż przed podaniem sałatki. W przeciwnym razie puści sok.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki. Podając, krój ją tak jak tort.